Adakah Permainan Otak Sebenarnya Berfungsi?

Letakkan teka-teki Sudoku anda, orang-orang. Walaupun banyak syarikat yang mengaku menawarkan permainan video atau teka-teki yang meningkatkan otak anda, ramai pakar mempunyai keraguan.


Letakkan teka-teki Sudoku anda, orang-orang. Walaupun banyak syarikat yang mengaku menawarkan permainan video atau teka-teki yang meningkatkan otak anda, ramai pakar mempunyai keraguan. Kami meminta beberapa profesional kognisi terkemuka untuk menetapkan rekod terus ke atas manfaat permainan latihan otak-dan apa lagi yang boleh anda lakukan untuk mencabar dan meningkatkan fikiran anda.

Apa permainan otak?
Permainan latihan otak meminta pemain menyelesaikan tugas yang mengamalkan kemahiran kognitif tertentu seperti ingatan, perhatian, logik, dan pemikiran cepat. Walau bagaimanapun, "terdapat pandangan yang berbeza mengenai apa yang sebenarnya merupakan permainan otak," menurut Adam Gazzaley, MD, Ph.D., pengasas bersama Akili Interactive Labs, sebuah syarikat yang membangunkan permainan video terapeutik. "Permainan itu sendiri adalah genre yang luas, sama dengan istilah payung lain seperti 'Sukan' dan 'Dadah.'" Secara umum, aktiviti latihan otak boleh terdiri daripada permainan video untuk teka-teki untuk penggoda otak, kata Gazzaley.

Adakah tuntutan benar? Adakah permainan otak sebenarnya berfungsi?
Apabila datang kepada otak kita, sangat sedikit perkara hitam dan putih-termasuk keberkesanan permainan otak untuk orang dewasa. "Jawapannya selalu 'bergantung,' kata Susanne Jaeggi, Ph.D., seorang pakar neurosains di University of California di Irvine. "Ia bergantung kepada apa permainan, yang memainkannya dan untuk apa tujuan, dan berapa lama / berapa kerap / betapa intensinya mereka dimainkan." Pasukan Jeaggi di Labor Memory dan Plasticity Laboratory mendapati bahawa respons individu ke latihan otak adalah sering bercampur; manakala sesetengah peserta menunjukkan peningkatan kognitif, yang lain tidak. Lebih banyak penyelidikan diperlukan, pakar berkata, untuk mencari formula tepat untuk kejayaan meningkatkan otak.

Apa faedah permainan otak yang diketahui?
Kajian telah menunjukkan bahawa bermain permainan tertentu seperti solitaire atau catur akan membuat anda lebih baik pada kemahiran yang diperlukan untuk bermain permainan tersebut, menurut Jaeggi. Tetapi "perkara utama yang perlu diingati ialah kemahiran yang anda dapatkan lebih baik adalah selalunya sangat spesifik," kata Jonathan King, Ph.D., pengarah program di National Institute of Aging (NIA). Sebagai contoh, "keupayaan anda untuk mengingati kad itu boleh dilatih, dan mempunyai kemahiran memori kad boleh membantu dalam pelbagai permainan kad, tetapi tidak akan melakukan apa-apa untuk meningkatkan permainan catur anda, atau semestinya melakukan apa sahaja untuk membantu anda belajar bagaimana untuk menghafal perkara-perkara lain lebih umum. "

Bagaimana latihan otak menjadikan otak kita lebih cepat dan lebih kuat?
Walaupun permainan otak mungkin tidak mempunyai manfaat ajaib yang anda harapkan, mereka bukan mencuci keseluruhan. Ternyata, dengan bermain permainan tertentu berulang kali, anda sebenarnya mengubah cara kerja otak anda. "Faedah yang dihasilkan oleh permainan video sering kali disebabkan oleh neuroplasticity, keupayaan otak untuk mengubah struktur, kimia, dan fungsinya sebagai tindak balas kepada cabaran," kata Gazzaley. "Fenomena ini berfungsi sebagai asas pembelajaran saraf." Terjemahan: Semasa anda memainkan permainan otak, otak anda menyesuaikan diri dan menyusun semula dirinya untuk meningkatkan prestasinya. Jangan terlepas perkara yang lebih mengejutkan yang boleh mengubah minda otak anda. Bermain Teka Teki Lawak adalah cara yang berguna untuk membuat minda anda segar supaya anda harus cuba sekali ini.

Bolehkah permainan otak meningkatkan ingatan?
Malangnya, penyelidikan mengenai faedah permainan otak untuk ingatan tidak konklusif. Walau bagaimanapun, kebanyakan pakar bersetuju bahawa permainan memacu memori dapat meningkatkan kemahiran yang anda praktik semasa bermain. Contohnya, "jika saya berulang kali menguji keupayaan anda untuk mengingati corak visual yang diberikan dengan ringkas, anda akan menjadi lebih baik mengingati pola itu," kata King. Untuk meningkatkan kebolehan ingat semula anda secara umumnya, King mengesyorkan apa yang dipanggil "Kaedah Loci," teknik yang melatih anda untuk menggambarkan item tertentu pada senarai objek mental yang anda miliki di sudut, ruang, atau ruang di mana ia diletakkan.

Bolehkah permainan otak mengurangkan penurunan kognitif berkaitan dengan usia?
Kemerosotan kognitif yang berkaitan dengan usia adalah satu lagi bidang di mana permainan latihan otak sebenarnya boleh memberi kesan positif, menunjukkan penyelidikan. Dalam percubaan klinikal selama lebih dari satu dekad yang dijalankan oleh Latihan Kognitif Lanjutan untuk Orang Bebas dan Vital Warga Emas (ACTIVE), para peserta masih mendapat manfaat daripada memori, penalaran, dan mempercepat latihan pemprosesan lima tahun kemudian. Lebih baik lagi, sesetengah orang mendapat manfaat daripada kelajuan latihan pemprosesan 10 tahun kemudian. Bersedia untuk bermula? Amalan 15 tabiat ini dengan umur 50 tahun untuk menyelamatkan otak anda pada usia 80 tahun.

Bolehkah permainan otak menghalang penyakit Alzheimer?
Jika anda bermain permainan otak untuk mengelakkan demensia dan penyakit Alzheimer, mencabar minda anda dengan teka-teki Sudoku yang sesekali mungkin tidak bernilai masa anda. "Sayangnya, itu bukan janji yang boleh kita buat pada masa ini (dan mungkin tidak pernah) memandangkan penyakit Alzheimer itu hasil daripada beberapa faktor, hanya beberapa yang berada dalam kawalan kami," kata Faeggi. Anda harus berhenti mempercayai 15 mitos ini mengenai Alzheimer.

Write a Comment