Gendannelse efter brystkræft

Pink Opinions er en blog om livsstil spørgsmål efter brystkræftoperation og tip til at komme sig efter brystkræft. Besøg nu og læs virkelige historier om overlevende brystkræft.


Brystkræft er den mest almindelige kræft i Danmark, hvor over 125 kvinder om dagen bliver diagnosticeret med sygdommen. Ca. 75% af disse kvinder tog på i vægt under behandlingen, inklusive dem, der havde en sund vægt før deres diagnose. Andre langsigtede fysiske bivirkninger kan omfatte søvnløshed, træthed, tab af muskeltonus, nedsat fleksibilitet og tab af libido. Disse fysiske symptomer kan efterfølgende føre til følelser af lavt selvværd, depression, angst eller manglende tillid. Udfordringer efter brystkræft

På trods af at mange kvinder søger råd om kost og motion, er der frustrerende meget få oplysninger til rådighed for dem, der er ramt af brystkræft. Der er imidlertid stigende beviser for, at vægtkontrol, motion og god ernæring kan nedsætte risikoen for, at kræften vender tilbage, reducere chancerne for at udvikle andre sundhedsmæssige problemer og forbedre livskvaliteten.

Her er et par trænings- og diætips til kirurgi efter brystkræft (Bemærk: konsulter altid din læge, inden du går i gang med et nyt træningsprogram): -

For at genvinde armstyrken skal du starte med blide mobilitetsøvelser i brusebadet, da det varme vand gør det muligt for dine muskler at bevæge sig mere frit. Udvid din rækkevidde i forskellige retninger hver dag, indtil du har erhvervet et komplet bevægelsesområde. Når dette er opnået, kan du prøve at udføre nogle almindelige gøremål rundt om i huset som at skrive, luge eller støve af. Tips til at komme sig efter brystkræft

Hvis du har adgang til en varm pool, kan du prøve at deltage i en vandaerobic-klasse. Vandet giver et passende modstandsniveau, som du selvfølgelig ikke får på land.

Sig til at udføre en eller anden form for cardio-aktivitet hver dag. At gå og cykle viser sig at fungere godt for mange kvinder, der kommer sig efter operationen. Sørg dog for, at din arm er helet, med et godt bevægelsesområde, inden du prøver at cykle.

Vent ikke til måltidet for at spise. Når du er sulten, skal du benytte lejligheden til at indtage mad af god kvalitet. Næringsrige fødevarer kan hjælpe folk med at modstå kemoterapi mere effektivt og hjælper også kroppen med at genopbygge og reparere mere effektivt. At leve livet efter brystkræft

Drik masser af væske, helst vand, for at skylle toksinerne væk i din krop. Hvis du finder ud af, at vand forårsager et problem med din mave, så prøv at drikke grøn te eller iste.

Hvis og når du (og din læge) føler dig klar til at starte en træningsrutine, skal du altid konsultere en fuldt kvalificeret fitnessmedarbejder for at sikre, at du følger en passende plan.

Besøg her: Pleje efter brystkræftbehandling