Succéfestivalen Statement är tillbaka - ”Det var som att upptäcka en ny färg”

Statement Festival startades för att ge tjejer, icke-binära och transmän en frizon tills alla män har lärt sig. I höst är de tillbaka med en klubbturné. – Vi vill göra något för de som älskar och behöver Statement, säger grundaren Emma Knyckare.


Statement Festival startades för att ge tjejer, icke-binära och transmän en frizon tills alla män har lärt sig. I höst är de tillbaka med en klubbturné
– Vi vill göra något för de som älskar och behöver Statement, säger grundaren Emma Knyckare. 

 

Sensommar 2018, Bananpiren i Göteborg. Sveriges första cismansfria festival har planerats och arrangerats under ett år när det är dags för premiär. 10 000 kvinnor och icke-binära deltar i den fyra dagar långa festen. När jag ringer Statement Festivals grundare Emma Knyckare har det precis gått ett år sedan festivalens sista dag. Hon är rörd över minnena som besökarna delat med sig av i sociala medier på årsdagen. 
– Jag kom tillbaka in i den känslan som man hade för exakt ett år sen vid den här tiden, som bara var något slags extrem värme. Ibland när man har gjort stora projekt – och det här är ju ett väldigt stort projekt – kan man vara uttömd och dränerad efteråt. Med Statement kände jag verkligen för första gången i mitt liv att jag istället fick så mycket energi, att det bara var glädje rätt in i bröstet.

Statement Festival föddes ur Emmas ilska och trötthet över det höga antalet sexuella våldsbrott som begåtts under tidigare festivalsomrar. Hon ville skapa en trygg festival fri från våld och ge andra än manliga artister en chans att äga de stora scenerna. 
– Så blev det, vi hade noll anmälda brott. Sedan hände också något som vi absolut inte hade räknat med när vi planerade festivalen, och det var den stämning som blir när människor som annars inte är normen får vara det. Det var jävligt mäktigt. Maxida Märak beskrev det som att det var som att upptäcka en ny färg, det tyckte jag var väldigt bra. Det är svårt att beskriva hur det var på något sätt, mer än att det var någonting som man inte upplever så ofta annars, speciellt inte i stora sammanhang. 

 

"Metoo är det mest lyckosamma som har hänt Statement"

 

Sett till gensvaret som Emma fick när hon först kläckte idén om Statement i juli 2017 är det föga förvånande att festivalen upplevdes som något mäktigt och speciellt. I egenskap av tjej är en festivalpublik utan fulla, okända män en lyx jag snällt har fått avstå hittills i livet, och många andra med mig. Bland de muntra tillropen fanns däremot en annan grupp som inte alls tyckte om Emmas förslag. Det var många, främst män som motsatte sig att festivalen överhuvudtaget skulle äga rum. De menade att ett evenemang som utesluter cis-män ärdiskriminerande och hade svårt att se vad en tillställning som Statement skulle kunna vara bra för.

Men så hände något. Hösten kom och metoo med den. Den enorma rörelsen med vittnesmål från kvinnor världen över påverkade även den mest inbitna hataren, tror Emma. 
– Metoo är faktiskt det mest lyckosamma som har hänt Statement, för helt plötsligt var det många fler som förstod att problemet finns, hur stort det är och att vi behöver göra något åt det. Det blev plötsligt allmängiltigt på något sätt. 

Hur ställer du dig till de som menar att separatism är fel lösning eftersom det inte nödvändigtvis får män att sluta begå brott?
– Jag har sagt hela tiden att Statement och separatism inte är en lösning på problemet med sexuellt våld, men det är en reaktion på problemet. Lösningen ligger någon helt annanstans, den ligger mycket högre, på politisk nivå och på enskilda individer som i det här fallet är män. Det som vi gör med Statement är att erbjuda en frizon och en trygg plats tills någon annan har löst det här, tills det blir bättre.

Se mer här - https://ng.se/artiklar/succefestivalen-statement-ar-tillbaka-det-var-som-att-upptacka-en-ny-farg

Nöjesguiden är bästa Stockholm Klubb och Konsert nyheter plattform. Se fler Klubb och Konsert Stockholm nyheter här - https://ng.se/klubb-konsert/stockholm

Comments
Write a Comment